Νέα|Προκηρύξεις

Άρχισε η αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων του Πάρνωνα
23/12/2010

Στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων του Πάρνωνα και στην αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής έρχεται να συμβάλει το έργο LIFE+ «Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα μέσω μιας δομημένης προσέγγισης». Στις 17 Δεκεμβρίου 2010 φυτεύτηκαν τα πρώτα από τα 460.000 φυτάρια μαύρης πεύκης που προβλέπονται στο πλαίσιο του έργου για τις καμένες εκτάσεις του Πάρνωνα.

Φυτάρια μαύρης πεύκης έτοιμα για φύτευση

Πρόκειται για επιλεγμένο τμήμα των εκτάσεων με μαύρη πεύκη που κατάστρεψαν οι πυρκαγιές του 2007, εκτάσεις που, σύμφωνα με την αποτίμηση της πυρκαγιάς, ανέρχονται σε 19.210 στρέμματα, στο 36% δηλαδή των δασών μαύρης πεύκης του Πάρνωνα. Η έναρξη των φυτεύσεων σηματοδοτεί το δεύτερο σημαντικό βήμα, μετά τα έργα αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας που υλοποίησε η Δασική Υπηρεσία, για την αποκατάσταση των πληγών που άφησε στο ορεινό οικοσύστημα του Πάρνωνα η πυρκαγιά του 2007.

Συνολικά, θα φυτευθούν 2.910 στρέμματα, ενώ περίπου 3.000 επιπλέον στρέμματα αναγεννώνται φυσικά. Οι προς φύτευση εκτάσεις βρίσκονται διασκορπισμένες στις περιοχές των οικισμών Αγριάνοι και Πολύδροσο. Το κόστος της αναδάσωσης ανέρχεται στα 1.837.000 €, εκ των οποίων το 75% αποτελεί Κοινοτική χρηματοδότηση μέσω του έργου LIFE+, ενώ το 25% διατίθεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής δια της Ειδικής Γραμματείας Δασών. Τη μελέτη, ανάθεση και επίβλεψη της αποκατάστασης ανέλαβε το Δασαρχείο Σπάρτης, έπειτα από σχετική πρόταση που συντάχθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), σε εφαρμογή της δομημένης προσέγγισης για την αποκατάσταση των καμένων δασών μαύρης πεύκης. Η παραγωγή των φυταρίων έγινε στο Δασικό Φυτώριο Οργάνης από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από σπόρο που συλλέχθηκε το 2007 από το Δασαρχείο Σπάρτης.

Εργασίες φύτευσης μαύρης πεύκης στον Πάρνωνα

Η Δασάρχης Σπάρτης κ. Σημάδη Παναγιώτα δηλώνει σχετικά: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που, μετά από την αναγκαία αναμονή για την προετοιμασία των φυταρίων και την προσεκτική μελέτη για την επιλογή των θέσεων φύτευσης, βλέπουμε τους κόπους μας να ανταμείβονται και το δάσος να ξαναδημιουργείται».

Ο συντονιστής του έργου από πλευράς ΕΚΒΥ, κ. Πέτρος Κακούρος, δασολόγος, επισημαίνει δυο ακόμα σημαντικές δράσεις του έργου LIFE+: την παρακολούθηση της αποκατάστασης των δασών και τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ που, με αφορμή το έργο, θα παρουσιάζει τον πλήρη κύκλο μιας αναδάσωσης, από τη συλλογή του σπόρου έως τη φύτευση των φυταρίων και την αναδημιουργία του δάσους.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην παρακολούθηση, η οποία αποσκοπεί στη μακροχρόνια αξιολόγηση της αποκατάστασης και των επιδράσεων της πυρκαγιάς, περιλαμβάνει 34 μόνιμα εγκαταστημένες δειγματοληπτικές επιφάνειες, στοιχεία από τις οποίες έχουν ήδη αρχίσει να συλλέγονται. Τα δεδομένα τους θα συλλέγονται από το Δασαρχείο Σπάρτης, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγρότοπου Μουστού. Με τον τρόπο αυτό, ο Πάρνωνας θα αποτελέσει και μια περιοχή αναφοράς για την επιστημονική παρακολούθηση της εξέλιξης των δασών μαύρης πεύκης, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, λόγω των πιέσεων που αναμένεται να δεχθούν τα συγκεκριμένα δάση από την κλιματική αλλαγή.

Επιστροφή στη λίστα με τα νέα